miércoles, 10 de julio de 2013

TALLERS GASTRONÒMICS AL BUS ALÍCIA

Taller Gastronòmic 

Els mètodes de pesca, la cuina marinera de bord i el Calafell dolç 

Bus Fundació Alicia – Dimecres 10 de Juliol del 2013 17:30 a 18:30h 8€/persona destinats a la Fundació 

Introducció: 

Quan parlem de Calafell uns dels aspectes que ens ve al cap és la pesca, tot i què l’època d’or la situem la primera meitat del segle XX, avui encara tenim una petita representació de flota pesquera. Creiem que l’ofici de pescador i els mètodes de pesca són una part important de la nostra cultura com a poble però també de la gastronomía ja que la cuina marinera i els productes de la nostra costa formant part de la les nostres arrels culinàries. 

Podem afirmar que els productes del mar constitueixen la base de la gastronomia 
calafellenca. L’arrossejat és el plat insígnia de Calafell, aquest és un àpat d’arrel 
pescadora i cassolana, que avui pot degustar-se com un autèntic refinament 
gastronòmic. Igualment, la varietat de plats de peix i marisc és molt gran i elaborada, gràcies a la tradició marinera que han deixat en llegat els nostres avantpassats. 

Objectius: 

Donar a conèixer als assistents de mans del president de la Cofraria de Pescadors de Calafell i pescador en actiu els oficis (métodes) de pesca que s’empren per pescar actualment (podem afirmar que l’essència és la mateixa que en el segle passat en el major dels casos). En Joan Solé “Nani” és un pescador gran coneixedor d’aquests oficis ja què al llarg de la seva professió n’ha practicat la majoria. L’objectiu és ficar en valor els mètodes tradicionals i artesans de 
pesca per valoritzar i reconèixer la feina del pescador. 

Un cop ja sabem els mètodes de pesca proposem als assistents aprendre la cuina marinera que es feia a bord de les barques a través d’uns dels plats més emblemàtics de Calafell com és l’Arrossejat de Calafell. Us proposem aquest taller gastronòmic de cuina marinera a bord del cuiner Salvador Vernet del restaurant Vell Papiol amb gran experiència en cuina marinera local i catalana. També la col·laboració de la nova generació de cuiners del restaurant, David Vernet. Aprendrem a fer maridatges de cuina marinera de mans de l’enòleg i sommelier Eduard Pié de Sicus. 

Finalment acabarem el taller amb Jordi Guillem del Restaurant Lo Mam amb la presentació i la degustació del postre Calafell tot l´any inspirat en una posta de Sol a la Mar de Calafell. 

Esquema de l’activitat: 

• Xerrada sobre pesca i cuina marinera de bord. Acompanyament amb material gràfic i físic per complementar la xerrada dels oficis de pesca. Explicacions de Joan Solé i Salvador Vernet. 
• Taller de cuina amb Salvador Vernet i David Vernet amb l’elaboració d’un plat 
emblemàtic de la cuina marinera de bord. 
• Presentació del postre inspirat a la Mar de Calafell, Jordi Guillem Restaurant Lo Mam. 
• Tast final amb maridatge de l’enòleg Eduard Pié del celler Sicus (Massís de Bonastre). 

Durada de l’activitat: 1 hora 

Intervindran: 

Joan Solé (President Cofraria de Pescadors de Calafell) 
Salvador Vernet ( Restaurant Vell Papiol) 
Jordi Guillem (Restaurant Lo Mam) 
David Vernet (Restaurant Vell Papiol) 
Eduard Pié (Celler Sicus) 




Taller Gastronòmic 

La cuina de l’aigua de mar i de les espècies marines oblidades 

Bus Fundació Alicia – Divendres 12 de Juliol del 2013 17:30 a 18:30h 8€/persona destinats a la Fundació 

Introducció: 
L´aigua de mar com a ingredient sempre s’ha utilitzat per depurar el propi marisc però també com element de cocció d’aquest mateix marisc. 
Actualment gràcies a uns filtrats i depurats es pot consumir amb total garantía i ens permet utilizar-la a diari a la nostra cuina. 

La nostra costa és rica i abundant d’espècies marines ben diverses. Sempre s’han consumit en els cercles familiars dels pescadors però no tenen presència als mercats. Us proposem descobrir i conèixer productes poc coneguts com caixetes de mar, patates de mar, ortigues de mar, etc. 

Objectius: 

Donar a conèixer als assistents de mans dels cuiners Jordi Guillem del Restaurant Lo Mam i David Vernet del Restaurant Vell Papiol com utilitzar l’aigua de mar a la cuina de manera amena i presentar-la com un producte molt versátil amb infinitats. Així doncs, en aquest taller aprendrem les bases per poder-la introduir a la nostra cuina a diari de manera senzilla i saludable. Com per exemple en guisats, marinats, depurats, congelats,… 

Ficar en valor espècies i productes de la nostra costa que per la seva peculiaritat són poc conegudes però que tenen un gust i textures extraordinaris. 

També l´escriptora calafellenca Carme Espart ens acompanyarà narrant uns versos sobre la nostra mar calefellenca. 

Esquema de l’activitat: 

• Xerrada sobre l´utilització de l´aigua de Mar, espècies oblidades i elaboracions de plats. 
• Taller de cuina amb Jordi Guillem i David Vernet amb l’elaboració de plats. 
• Tast final dels plats amb maridatge de vins de Jané Ventura a càrreg dels enòlegs., 
• L´escriptora Carme Espart ens acompanyarà narrant poemes sobre la Mar Calafellenca. 

Durada de l’activitat: 1 hora 

Intervindran: 

David Vernet ( Restaurant Vell Papiol) 
Jordi Guillem (Restaurant Lo Mam) 
Gerard Ventura I Xavier Vidal (Celler Jané Ventura) 
Carme Espart (Escriptora) 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Haga su comentario.

Los comentarios son revisados antes de su publicación. No se permite publicar datos personales de terceros cuando éstos no son públicos (disponibles en medios impresos o digitales). El administrador del blog no se hace responsable de las opiniones vertidas por terceros y/o colaboradores aunque pasen el filtro.
El blog se reserva el derecho de no publicar los comentarios vertidos por anónimos con intención de dañar la imagen o el derecho al honor de otras personas o de este blog.
Se da por hecho que el autor del comentario conoce y acepta estas condiciones.